fbpx

Mediation

Wanneer heeft mediation zin?

Je besluit om te gaan scheiden en weet eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen.

Als je om je heen vraagt wie je kan begeleiden krijg je diverse antwoorden. Het kan zijn dat mensen adviseren het zelf te doen. Ze zeggen namelijk dat het niet zo ingewikkeld is. Of ze adviseren je naar een advocaat te gaan. Je wilt ten slotte wel krijgen waar je recht op hebt. In de adviezen wordt ook de mediator genoemd. Maar wanneer heeft mediation nou zin?

Wat is mediation?

Om vast te stellen wanneer mediation zinvol is, is het goed om eerst te weten wat mediation is:

“Mediation is een vorm van conflicthantering. Partijen gaan onder leiding van de mediator met elkaar in gesprek, waarbij de neutrale en onpartijdige mediator het gesprek leidt. Mediation wordt vooral ingezet bij echtscheiding en arbeidsconflict”

Dit betekent dat een mediator slechts het proces begeleidt en een neutrale rol inneemt.

Wanneer kies je voor mediation?


Veel mensen bij mij in de praktijk gaan scheiden omdat de ‘koek op is’. Ze hebben geen hekel aan elkaar en gunnen elkaar een mooie toekomst. Een mooie toekomst waarin ze samen ouders blijven voor hun kinderen.

Dit is een ideale situatie om te scheiden middels mediation. De mediator stelt jullie de juiste vragen om de belangen op tafel te krijgen. Vanuit deze belangen begeleidt hij jullie naar gezamenlijk gedragen oplossingen.


Maar weinig scheidende stellen bij mij aan tafel volgen de uitgangspunten waar ze recht op hebben. Dit is soms zelfs niet eens goed vast te stellen, omdat er binnen de scheiding een hoop grijs gebied is.

Door goed naar elkaars belangen te luisteren én door begeleiding van een mediator met inhoudelijk kennis, worden er uiteindelijk gezamenlijk gedragen afspraken gemaakt. En dit is precies wat mijn vak zo mooi maakt: een scheidend stel dat met rust en duidelijkheid de toekomst in kan.

Wat als je niet meer goed in gesprek kan met elkaar?


Ook dan is mediation zinvol. Aan het begin van het proces wordt dan meer aandacht besteed aan de communicatie en de pijn vanuit de relatie. Als dit zorgvuldig is besproken kan verder worden gegaan met de afspraken die tijdens de scheiding gemaakt moet worden.


Zit er echt veel pijn vanuit (het beëindigen van) de relatie, dan is de SCHIP-aanpak die mijn collega Joyce Ferket aanbiedt wellicht een goede optie voor jullie.

Ruzie

Samengevat

Mediation is vooral zinvol als je de ruimte hebt om naar elkaars belangen te luisteren en wilt onderhandelen om tot gezamenlijk gedragen afspraken te komen.

Alleen zo kan je de rust en duidelijkheid creëren om in de toekomst de ouders te blijven die jullie kinderen verdienen.

Wil jij ook rust en duidelijkheid?

Download dan direct onze ‘checklist scheiden’. Met deze checklist, en de verschillende documenten die je vanuit de checklist kan downloaden, kan je vandaag al de eerste stappen zetten naar de rust en duidelijkheid waar je behoefte aan hebt.Dat is je namelijk van harte gegund!

Liever direct concreet aan de slag?


Wil je liever direct doorpakken en met de juiste begeleiding rust en duidelijkheid creëren?Dat kan! Plan direct een kennismakingsgesprek in. Wij ontvangen je graag om verder af te stemmen wat jij en je (ex-)partner nodig hebben en wat wij daarin kunnen betekenen.